‘Afvallen is meer dan diëten en bewegen. Vergeet het psychische aspect niet.’

Hulp bij afvallen

‘Ik heb al talloze diëten gevolgd, maar zonder resultaat.’ Hoe komt dat en waar ligt de oorzaak? Hoe kun je verantwoord gewicht verliezen? Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal mensen met overgewicht in de afgelopen dertig jaar toegenomen, zelfs in de groep 4- tot 20-jarigen. Lifemedic gaat overgewicht gericht tegen en helpt jou verantwoord op gewicht blijven. Je kunt zelf al veel doen aan jouw lichaamsgewicht, waarbij leefstijlgeneeskunde net dat goede duwtje in de rug kan geven.

 

Meer over afvallen

Wanneer je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, dan wordt het ‘teveel’ omgezet in vet. Voordat je het weet, heb je overgewicht en is er in sommige gevallen zelfs sprake van obesitas.

Je denkt dat de oorzaak voor de hand ligt: we bewegen te weinig of we eten teveel. We gaan massaal op dieet. We kennen allemaal de populaire shakes en afslankpillen, die veelal van tijdelijke aard zijn en soms wanneer je hiermee stopt voor nog meer overgewicht zorgen. Alleen een abonnement afsluiten bij een sportschool is natuurlijk goed, maar bij voorkeur met aanpassing van je voeding en voedingsgewoontes en eventueel mentale begeleiding. We zijn blij wanneer de resultaten zichtbaar worden en het streefgewicht in zicht komt.

Maar daarna komt het moeilijke gedeelte. Want hoe kun je dit vasthouden en ervoor zorgen dat je niet in oude patronen vervalt? Daarbij speelt leefstijl een belangrijke rol. Dat zorgt er immers voor dat gezonder en anders eten een nieuwe gewoonte wordt.

Terugval komt vaak doordat de motivatie om op gewicht te blijven verdwijnt. We hebben ons een doel gesteld en zodra het doel is bereikt, verwateren de goede voornemens. Misschien hebben we het doel niet realistisch gesteld of is het dieet te streng geweest en ben je blij om weer terug te kunnen naar een beetje ‘normaal’. Langzamerhand verval je weer in je oude patroon van eten en bewegen. Een te streng dieet kan resulteren in een tijdelijk gewichtsverlies. Zelfs voor mensen die tientallen kilo’s zijn afgevallen, is het moeilijk om niet terug te vallen naar het oude gewicht. De oorzaak hiervan wordt door verschillende factoren bepaald.

Vaak wordt bij overgewicht de psychologische factor vergeten. Met name bij mensen met obesitas speelt dit een grote rol.

De psychoanalyticus en psychiater Freud (1856-1939) heeft zich als een van de eersten beziggehouden met de relatie tussen ‘eten en psychologie’. De mens met een ernstige eetstoornis heeft impliciet een verstoorde relatie met zichzelf en zijn omgeving.

Een aantal synoniemen voor obesitas zijn overgewicht, zwaarlijvigheid, vetzucht, corpulentie, dikheid en adipositas. Obesitas is niet alleen een kwestie van ‘te dik zijn’, het is een medische aandoening. Te veel overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen en zelfs een kortere levensverwachting. Obesitas vergroot het risico op ziekten zoals cardiovasculaire ziekten, artritis, hoge bloeddruk en maligniteiten zoals borst-, prostaat-, alvleesklier- en darmkanker. In tegenstelling tot mensen met een gemiddeld gewicht neemt de levensverwachting acht tot tien jaar af. Iets dat met leefstijlgeneeskunde positief kan worden bijgesteld.

Obesitas is wereldwijd een van de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaken en komt steeds vaker voor bij volwassenen en kinderen. De autoriteiten beschouwen het dan ook als een van de ernstigste problemen voor de volksgezondheid in de 21e eeuw. In een groot deel van de moderne wereld (vooral in de westerse wereld) geeft obesitas aanleiding tot stigmatisatie. Toch werd het vroeger algemeen gezien als een symbool van rijkdom en vruchtbaarheid en in sommige delen van de wereld is dat nog steeds zo.

Meestal wordt obesitas veroorzaakt door een combinatie van buitensporige inname van voedselenergie (te veel eten), gebrek aan lichaamsbeweging en genetische aanleg. In sommige gevallen ligt de oorzaak echter voornamelijk in de genen, endocriene aandoeningen, medicijnen of een psychische ziekte. Er is sprake van obesitas bij een BMI groter dan 30 kg/m2.

Wat te doen?

  • Verbeter de kwaliteit van je voeding door minder energierijk voedsel (met minder vet en suiker) en meer voedingsvezels te eten.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.

Andere veelvoorkomende aandoeningen

Niet herkenbaar, maar wel last van andere klachten? Ook dan ben je bij ons meer dan welkom.
Lifemedic bekijkt altijd per persoon wat het lichaam nodig heeft om zo optimaal mogelijk te presteren.
Burnout
Stress
Migraine
Migraine
Moeheid
Slape-
loosheid
Darm-
klachten
Hulp bij
afvallen
Choles-
terol
Kramp