Cholesterol: goed en slecht?

Heeft u last van een te hoog cholesterol? U bent geen uitzondering, want 4.2 miljoen Nederlanders hebben daar last van. Op 17 miljoen inwoners is dat nogal wat, ongeveer één op de vier. Hypercholesterolemie, waarbij het cholesterolgehalte gelijk of hoger is dan 6,5 mmol/l en/of waar cholesterolverlagende medicijnen nodig zijn, komt bij 23,2 procent van de Nederlandse bevolking voor. Bij een te hoog cholesterol is het belangrijk om de juiste voedingsstoffen te nemen als onderdeel van leefstijl geneeskunde.

Maak een afspraak

Meer over cholesterol

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof die van nature al in het lichaam voorkomt, maar ook uit voedsel wordt gehaald. Cholesterol is niet slecht. Cholesterol is juist nodig voor de opbouw van lichaamscellen, hormoonproductie en de spijsvertering. Pas bij een overschot wordt cholesterol problematisch.

‘Goed' cholesterol

HDL cholesterol, kort voor ‘high-density lipoprotein’ wordt ook wel ‘goed cholesterol’ genoemd. Dit type cholesterol helpt om het ‘slechte’ cholesterol, LDL cholesterol, uit de slagaders te verwijderen. Te veel cholesterol tussen de vaatwanden vermindert de bloedsomloop wat uiteindelijk tot een beroerte kan leiden. HDL cholesterol zit verpakt in HDL-lipoproteïnen. De HDL-deeltjes transporteren vanuit de bloedbaan terug naar de lever waar het wordt afgebroken. De opruimcellen van ons lichaam, de macrofagen, komen vervolgens in actie en nemen het teveel aan vet op. HDL cholesterol vermindert het risico op hart- en vaatziekten en kan de kans op aderverkalking verkleinen. Onderzoek heeft uitgewezen dat met elke procent meer HDL de kans op een hartaanval met 3 tot 4% afneemt terwijl elke procent minder LDL de kans op een hartaanval met slechts 2% verkleint. Veel mensen met een laag HDL cholesterol hebben vaak andere gevaarlijke vetten in het bloed, zoals triglyceriden. Een laag HDL cholesterol betekent namelijk minder ‘stofzuigers’ om het slecht cholesterol op te ruimen. Een laag HDL cholesterol kan ook een teken zijn van insulineresistentie en het metabolisch syndroom.

‘Slecht' cholesterol

LDL cholesterol wordt ‘slecht’ cholesterol genoemd. De afkorting staat voor ‘low-density lipoprotein’. Cholesterol met een lage dichtheid dus, en dat maakt dit type cholesterol schadelijk. De deeltjes zijn zo klein dat ze makkelijker door de vaatwand heen kunnen dringen waar ze neerslaan en blijven liggen. De macrofagen ruimen een teveel aan LDL cholesterol op. Is er sprake van te veel LDL cholesterol, dan raken de opruimcellen vol. Ze beginnen te schuimen. Deze ‘schuimcellen’ kunnen zich ophopen in bloedvaten en dat zorgt voor dichtslibbing. Dit is tevens het begin van aderverkalking (arteriosclerose). Om dat te voorkomen is het belangrijk dat u de waarden van uw cholesterolgehalte kent.

Wat te doen?

Algemene tips

Verander je voedings- en levensstijl. Hebt u daar hulp bij nodig? Met levensstijl geneeskunde weet u welk voedingspatroon bij uw situatie past. Voor de verlaging van cholesterol zou de verhouding van je voeding als volgt moeten zijn samengesteld:
  • Vetten 25-35%, waarvan 20% enkelvoudige onverzadigde, 10% meervoudig verzadigde vetten en minder dan 7% verzadigde vetten
  • Koolhydraten 50-60%
  • Eiwitten 15%

Andere veelvoorkomende aandoeningen

Niet herkenbaar, maar wel last van andere klachten? Ook dan bent u bij ons meer dan welkom.
Lifemedic bekijkt altijd per persoon wat het lichaam nodig heeft om zo optimaal mogelijk te presteren.