Migraine komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

Migraine: anders dan ‘gewone’ hoofdpijn

Ook bij migraine kan levensstijl geneeskunde verschil maken. Migraine is een heftig bonzende hoofdpijn. De hoofdpijn zit meestal aan één kant van het hoofd en kan grofweg 4 tot 72 uur duren. De pijnlijke hoofdpijn gaat vaak gepaard met misselijkheid, fotofobie (lichtgevoeligheid) en/of phonofobie (gevoeligheid voor geluid). Volgens cijfers van de Gezondheidsmonitor Volwassenen 2012, GGD’en, CBS en RIVM had 16,7 procent (3,1 miljoen mensen!) van de Nederlandse bevolking boven de 25 jaar oud in 2012 regelmatig te kampen met aanvallen van migraine. Daarbij valt op dat migraine twee keer zo veel voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Ongeveer een kwart van de mensen met migraine krijgt 15 tot 45 minuten voor een aanval zogeheten auraverschijnselen. Deze verschijnselen zijn van tijdelijke aard. Ze stoppen zodra de migraineaanval begint.

Maak een afspraak

Meer over migraine

Hoe migraine ontstaat
Migraine ontstaat door het samentrekken en het verwijden van de bloedvaten in het hoofd. Stoffen, die in je hersenen zenuwprikkels doorgeven (neurotransmitters), spelen vermoedelijk een belangrijke rol. De neurotransmitter serotonine (5-hydroxytryptamine [5-HT]) speelt een rol in de ontwikkeling van migraineaanvallen. Waarom de ene persoon vaker of meer klachten heeft dan de ander, is niet duidelijk. Wel is het zo dat de kans op migraine toeneemt als het in uw familie voorkomt.

Wat een migraineaanval uitlokt, verschilt per persoon. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

 • Spanning en stress
 • De overgang van stress naar ontspanning
 • Bepaalde stoffen in voedsel: smaakversterkers (in Chinees eten en kant- en klaargerechten), sulfiet (in wijn), nitraat (in bleekselderij, andijvie, spinazie, sla, venkel, spitskool, Chinese kool en rode bieten), kunstmatige zoetstof (aspartaam).

Vrouwen hebben uitlokkende factoren die te maken hebben met de vrouwelijke hormonen, zoals:

 • De periode rond de menstruatie
 • Gebruik van de pil of hormonale anticonceptie
 • De overgang. De plotselinge daling van oestrogeenniveaus is waarschijnlijk een belangrijke oorzaak van migraine.

Anamnese en lichamelijk onderzoek worden gebruikt om migraine te diagnosticeren. Migraine wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd als sinus hoofdpijn of spanningshoofdpijn. Dit is vooral het geval wanneer de hoofdpijnklachten niet vergezeld gaan met de typische migraine kenmerken zoals misselijkheid, licht- en/of geluidgevoeligheid en verergering bij fysieke activiteit.

Sluit andere mogelijke oorzaken uit

Sommige meer ernstige aandoeningen zoals subarachnoïdale bloedingen (bloedingen in de hersenen onder het spinnenwebvlies) en cerebrale vasculitis (ontsteking van een bloedvatwand) kunnen ook migraine-achtige symptomen geven. Daarom is het belangrijk dat uw arts alle andere mogelijke oorzaken van hoofdpijn uitsluit, met name bij de afwezigheid van een geschiedenis met migraine.

Als artsen niet zeker zijn van de juiste diagnose van migraine, kunnen de volgende aanvullende testen, zoals computertomografie (CT), magnestic resonance imaging (MRI), en een lumbaalpunctie (ruggenprik) worden gedaan.

 • Mononatriumglutamaat (MSG) is een veelgebruikte smaakversterker gevonden in sommige soepen en Chinees eten.
 • Nitrieten zijn conserveringsmiddelen gevonden in verwerkt vlees zoals hotdogs
 • Tyramines zijn natuurlijke verbindingen gevonden in wijnen en kazen
 • Fenylethylamine is een stimulerend middel die in chocolade, knoflook, noten, rauwe uien en zaden zitten.

Veel van deze voeding migraine triggers hebben vasoactieve eigenschappen (veroorzaken vernauwing of verwijding van de bloedvaten), waardoor ze bijdragen aan migraineaanvallen. Andere mogelijke voeding triggers zijn koemelk, tarwe, eieren, alcohol, kunstmatige zoetstoffen, citrusvruchten, ingemaakte producten, en azijn.
Het is belangrijk op te merken dat niet alle migrainepatiënten gevoelig zijn voor bovengenoemde voedingstriggers, waardoor de volledige verwijdering van deze items niet altijd noodzakelijk is.

Spelen voedingstriggers een rol in uw migraineaanvallen? Probeer dit eens:

Naast de bovengenoemde triggers dient een voedingspauze van langer dan 4 uur vermeden te worden, omdat dat kan leiden tot een verhoogd risico op een migraineaanval.

Wat te doen?

 • Het zien van schitteringen, flitsen of golvende beelden
 • Blinde vlekken (sommige delen van het zicht ‘vallen uit’)
 • Een doof gevoel, tintelingen of minder kracht aan één kant van je lichaam

Een onderdeel van leefstijl geneeskunde kunnen natuurlijke therapieën (bijvoorbeeld, voedingssupplementen) zijn. Dit soort therapieën worden goed verdragen en van velen is aangetoond dat het migraine symptomen vermindert.

Onze tips:
Er is een significant verband tussen voedselopname en migraine. Eén op de vier migraine patiënten meldt dat bepaalde voedingsmiddelen tot aanvallen kunnen leiden. Bij verschillende patiënten kan het vermijden van voedselallergieën en/of overgevoeligheden leiden tot de verdwijning van de migrainesymptomen.

Andere veelvoorkomende aandoeningen

Niet herkenbaar, maar wel last van andere klachten? Ook dan bent u bij ons meer dan welkom. Lifemedic bekijkt altijd per persoon wat het lichaam nodig heeft om zo optimaal mogelijk te presteren.

Burnout
Stress
Migraine
Migraine
Moeheid
Slape-
loosheid
Darm-
klachten
Hulp bij
afvallen
Choles-
terol
Kramp