‘De oorzaken kunnen zowel fysiek als psychisch van aard zijn.’

Als vermoeidheid blijvend is

Iedereen is wel eens moe na een te lange dag of een te korte nacht. Dat is helemaal niet gek. In de meeste gevallen trekt die moeheid na een aantal nachten goed slapen weer weg, maar het kan ook zijn dat je je moe blijft voelen. Alles kost dan net wat meer moeite. Je geeuwt de hele dag, je ziet bleek, je bent snel geïrriteerd en hebt nergens zin in. Je hebt het gevoel de hele tijd moe te zijn. De oorzaak van vermoeidheid kan gerelateerd zijn aan lichamelijke of psychische problemen, maar het kan ook te maken hebben met slaapproblemen. Door middel van leefstijlgeneeskunde kunnen we in kaart brengen wat de precieze oorzaak van jouw vermoeidheid is en effectief behandelen.

 

Meer over vermoeidheid

Hoe minder lichaamsbeweging je hebt, hoe slechter je conditie is. Dat vergroot de kans op vermoeidheid, want gewone dagelijkse dingen vragen meer inspanning van je. Teveel overgewicht, zoals obesitas, vergroot ook de kans op moeheid of als je vaak ongezond eet. Immers, vet vlees, patat, snoep, weinig groente en fruit doen je lichaam weinig goeds. Misschien ben je intolerant voor een bepaald soort eten en dat zorgt ervoor dat je na het eten een dipje krijgt. Voedselintolerantie maakt je slaperig en kan onder andere via leefstijlgeneeskunde gediagnosticeerd worden. Wij gebruiken daar een bloedtest voor.

Mensen die veel en langdurig roken zijn vaak erg moe. Roken vermindert de doorbloeding van al je weefsels en organen. Ook komen er giftige stoffen in het bloed. Wie dagelijks meer dan 1 of 2 glazen alcohol drinkt, kan last van aanhoudende moeheid krijgen. Daarbij slapen mensen die veel alcohol drinken slecht. Ze vallen vaak wel als een blok in slaap, maar worden heel vroeg wakker en doen dan geen oog meer dicht. Drugs, zoals cannabis, XTC en cocaïne zijn een aanslag op het lichaam en kunnen zodoende voor vermoeidheid zorgen. Niet enkel direct na gebruik, maar ook op de lange termijn.

Verschillende medicijnen kunnen moeheid geven. Bijvoorbeeld middelen tegen allergie (antihistaminica), maar ook medicijnen tegen kanker kunnen een enorme vermoeidheid en uitputting geven.

Met name vrouwen die hevige menstruaties hebben, kunnen door veel bloedverlies bloedarmoede krijgen. Er zit dan te weinig ijzer in het bloed. Dit betekent dat de rode bloedcellen te weinig zuurstof naar je weefsels kunnen vervoeren waardoor je erg moe kunt worden.

Na een aandoening aan hart of longen ben je meestal heel moe. Bijvoorbeeld na een hartinfarct of een longontsteking, bij hartfalen (verminderde pompwerking), en ook bij benauwdheid door astma of COPD. Moeheid past ook bij chronische ziekten zoals diabetes mellitus en darmziekten (ziekte van Crohn of colitis). Ook na een beroerte kan iemand langdurig moe blijven. Eén van de belangrijke kenmerken van kanker is ernstige vermoeidheid. Het gaat vaak samen met verlies van eetlust en vermageren. Ook langdurige pijn kan je totaal uitputten. Je wordt niet alleen doodmoe van de pijn zelf, maar ook omdat de pijn je ’s nachts wakker houdt en je zodoende minder slaapt.

Het chronisch vermoeidheidssyndroom wil zeggen dat iemand langer dan zes maanden achter elkaar extreem moe is, zonder dat dit te verklaren is.

Slaapapneu betekent ‘niet ademen’ tijdens de slaap. De ademhaling stopt een paar keer per uur voor ten minste 10 seconden. Daardoor ben je overdag moe of slaperig.

Soms gebeuren er dingen in je leven waarvan je letterlijk wakker ligt, zoals bijvoorbeeld financiële problemen. Of als er sprake is van een groot verlies, zoals het overlijden van een dierbaar persoon en dat kan mentaal een behoorlijke impact hebben. Dit kan je op termijn behoorlijk uitputten. Er kunnen ook andere problemen thuis of op het werk zijn, waardoor je je minder goed kunt ontspannen. Je voelt je gestrest en loopt misschien de hele dag te piekeren. Van de hele dag gespannen zijn, word je weer extra moe. Ruzies kunnen de spanningen nog erger maken. Soms blijf je tijdens de nacht piekeren en dat gaat ten koste van je slaap. De moeheid neemt dan nog verder toe. Of je werkt veel te hard en neemt te weinig rust. Je gaat maar door, gaat laat naar bed en staat weer heel vroeg op. Hard werken is niet slecht, maar soms kan het teveel zijn en dan slaat op een gegeven moment de echte vermoeidheid toe. De problemen, moeheid en spanning kunnen zo erg zijn dat je overspannen raakt. Een belangrijk kenmerk van overspannen zijn, is ernstige vermoeidheid. Tot slot willen we je ook nog meegeven dat, alhoewel je het misschien niet zou denken, passieve activiteiten zoals televisiekijken en computerspelletjes heel vermoeiend kunnen zijn.

Vermoeidheid en lusteloosheid zijn belangrijke kenmerken van een depressie. Mensen die depressief zijn, willen soms het liefst de hele dag in bed liggen. Komen ze uit bed, dan zijn ze vaak alsnog erg moe en ‘slepen’ e zichzelf als het ware door de dag. Wanneer je voortdurend angstig bent of een paniekstoornis hebt, kan dat jouw leven gaan beheersen. Je kunt hier totaal uitgeput van raken.

Wat te doen?

  • Bleek zien, kringen onder de ogen hebben.
  • Regelmatig geeuwen en in de ogen wrijven.
  • Sloomheid of hangerigheid.
  • Af en toe indutten of in slaap vallen.
  • Minder goede concentratie. Tijdens een gesprek dringt niet alles wat er gezegd wordt tot je door en je kunt minder goed opletten.
  • Snel geprikkeld of geïrriteerd, snel huilen of snel boos.
  • Nergens zin in hebben.
  • Hoofdpijn.
  • Last van duizeligheid of draaierigheid.
  • Gemakkelijker struikelen of iets laten vallen.
  • Kijk of je bepaalde slaapgewoontes kunt verbeteren.
  • Stop, indien van toepassing, met roken.
  • Drink zo min mogelijk alcohol.
  • Probeer zo min mogelijk drugs te gebruike.n
  • Probeer gewicht te verliezen als je overgewicht hebt.
  • Eet gezond.
  • Probeer elke dag een half uur te bewegen.
  • Probeer problemen te herkennen en actief op te lossen.
  • Doe dingen die je leuk vindt.
  • Word lid van een sportvereniging.
  • Beperk het gebruik van televisie, computer en smartphone.
  • Ga bij overspanning, angsten of depressie eens praten met een psycholoog.
  • Ga naar je huisarts als de moeheid zonder aanwijsbare reden langer dan drie maanden aanhoudt!

Andere veelvoorkomende aandoeningen

Niet herkenbaar, maar wel last van andere klachten? Ook dan ben je bij ons meer dan welkom.
Lifemedic bekijkt altijd per persoon wat het lichaam nodig heeft om zo optimaal mogelijk te presteren.
Burnout
Stress
Migraine
Migraine
Moeheid
Slape-
loosheid
Darm-
klachten
Hulp bij
afvallen
Choles-
terol
Kramp