De oorzaken kunnen zowel fysiek als psychisch van aard zijn.

Als vermoeidheid blijvend is

Iedereen is wel eens moe na een lange dag of een korte nacht. Dat is helemaal niet gek. In de meeste gevallen trekt die moeheid na een aantal nachten goed slapen weer weg, maar het kan ook zijn dat u zich moe blijft voelen. Alles kost u dan net wat meer moeite. U gaapt de hele dag, ziet bleek, bent snel geïrriteerd en hebt nergens zin in. U hebt het gevoel altijd moe te zijn. Vermoeidheid kan een oorzaak vinden in lichamelijke of psychische problemen, maar kan ook te maken hebben met slaapproblemen. Middels levensstijl geneeskunde kunnen we in kaart brengen wat de precieze oorzaak van uw moeheid is.

Maak een afspraak

Meer over vermoeidheid

Hoe minder lichaamsbeweging u heeft, hoe slechter uw conditie is. Dat vergroot de kans op vermoeidheid want de dagelijkse dingen vragen meer inspanning van u. Ook obesitas vergroot de kans op moeheid. Ook als u vaak ongezond eet hebt u meer kans dat u zich regelmatig moe voelt. Vet vlees, patat, snoep, weinig groente en fruit doen uw lichaam weinig goeds. Misschien bent u intolerant voor een bepaald soort eten, en dat zorgt ervoor dat u na het eten een dipje krijgt. Voedselintolerantie maakt dus slaperig en kan onder andere via leefstijl geneeskunde gediagnosticeerd worden. Wij gebruiken daar een bloedtest voor.

Mensen die veel en langdurig roken zijn vaak erg moe. Roken vermindert de doorbloeding van al uw weefsels en organen. Ook komen er giftige stoffen in het bloed. Wie dagelijks meer dan 1 of 2 glazen alcohol drinkt, kan last van aanhoudende moeheid krijgen. Daarbij slapen mensen die veel alcohol drinken slecht. Ze vallen vaak wel als een blok in slaap, maar worden heel vroeg wakker en doen dan geen oog meer dicht. Drugs, zoals cannabis, XTC en cocaïne zijn een aanslag op het lichaam en kunnen zodoende voor vermoeidheid zorgen. Niet enkel direct na gebruik, maar ook op de lange termijn.

Verschillende medicijnen kunnen moeheid geven. Bijvoorbeeld middelen tegen allergie (antihistaminica). Medicijnen tegen kanker (chemotherapie) kunnen een enorme vermoeidheid en uitputting geven.

Met name vrouwen die hevige menstruaties hebben, kunnen door veel bloedverlies bloedarmoede krijgen. Er zit dan te weinig ijzer in het bloed. Daardoor kunnen de rode bloedcellen te weinig zuurstof naar uw weefsels vervoeren en kunt u erg moe worden.

Na een aandoening aan uw hart of longen, bent u meestal heel moe. Bijvoorbeeld na een hartinfarct of een longontsteking, bij hartfalen (verminderde pompwerking), en ook bij benauwdheid door astma of COPD. Moeheid past ook bij chronische ziekten zoals diabetes mellitus en darmziekten (ziekte van Crohn of colitis). Ook na een beroerte kan iemand langdurig moe blijven. Eén van de belangrijke kenmerken van kanker is ernstige vermoeidheid. Het gaat vaak samen met verlies van eetlust en vermageren. Ook langdurige pijn kan u totaal uitputten. U wordt niet alleen doodmoe van de pijn zelf, maar ook omdat de pijn u ’s nachts wakker houdt en u zodoende minder slaapt.

Het chronisch vermoeidheidssyndroom wil zeggen dat iemand langer dan zes maanden achter elkaar extreem moe is, zonder dat dat te verklaren is.

Slaapapneu betekent ‘niet ademen’ tijdens de slaap. De ademhaling stopt een paar keer per uur voor ten minste 10 seconden. U bent overdag moe of slaperig.

Soms gebeuren er dingen in het leven waarvan u letterlijk wakker ligt, zoals wanneer u te maken krijgt met financiële problemen. Als er sprake is van een groot verlies, zoals de dood van een dierbaar persoon, dan krijgt u allerlei gevoelens voor u kiezen. Dat kan u op termijn behoorlijk uitputten. Er kunnen ook andere problemen thuis of op het werk zijn waardoor u zich minder goed kunt ontspannen. U voelt zich gestrest en loopt misschien de hele dag te piekeren. Van de hele dag gespannen zijn, wordt u extra moe. Ruzies kunnen de spanningen nog erger maken. Soms blijft u tijdens de nacht piekeren en dat gaat ten koste van uw slaap. De moeheid neemt dan nog verder toe. U werkt hard en neemt te weinig rust. U gaat maar door, gaat laat naar bed en staat weer heel vroeg op. Hard werken is niet slecht, maar soms kan het teveel zijn en dan slaat op een gegeven moment de echte vermoeidheid toe. De problemen, moeheid en spanning kunnen zo erg zijn dat u overspannen raakt. Een belangrijk kenmerk van overspannen zijn, is erge vermoeidheid. Tot slot willen we u meegeven dat, hoewel je het misschien niet zou denken, passieve activiteiten zoals televisiekijken en computerspelletjes heel vermoeiend kunnen zijn.

Vermoeidheid en lusteloosheid zijn belangrijke kenmerken van een depressie. Mensen die depressief zijn willen soms het liefst de hele dag in bed liggen. Komen ze uit bed, dan zijn ze vaak alsnog erg moe en ‘slepen’ zichzelf als het ware door de dag. Wanneer u voortdurend angstig bent of een paniekstoornis heeft, kan dat uw leven gaan beheersen. U kunt hier totaal uitgeput van raken.

Wat te doen?

 • Bleek zien, kringen onder de ogen
 • Regelmatig gapen en in de ogen wrijven
 • Sloomheid of hangerigheid
 • Af en toe indutten of in slaap vallen
 • Minder goede concentratie. Tijdens een gesprek dringt niet alles wat er gezegd wordt tot u door en u kunt minder goed opletten
 • Snel geprikkeld of geïrriteerd, snel huilen of snel boos
 • Nergens zin in hebben
 • Hoofdpijn
 • Last van duizeligheid of draaierigheid
 • Gemakkelijker struikelen of iets laten vallen
 • Kijk of u bepaalde slaapgewoontes kunt verbeteren
 • Stop, indien van toepassing, met roken
 • Drink zo min mogelijk alcohol
 • Probeer zo min mogelijk drugs te gebruiken
 • Probeer gewicht te verliezen als u overgewicht hebt
 • Eet gezond
 • Probeer elke dag een half uur te bewegen
 • Probeer problemen te herkennen en actief op te lossen
 • Doe dingen die u leuk vindt
 • Word lid van een sportvereniging
 • Beperk het gebruik van televisie, computer en smartphone
 • Ga bij overspanning, angsten of depressie eens praten met een psycholoog
 • Ga naar uw huisarts als de moeheid zonder aanwijsbare reden langer dan drie maanden aanhoudt!

Andere veelvoorkomende aandoeningen

Niet herkenbaar, maar wel last van andere klachten? Ook dan bent u bij ons meer dan welkom. Lifemedic bekijkt altijd per persoon wat het lichaam nodig heeft om zo optimaal mogelijk te presteren.

Burnout
Stress
Migraine
Migraine
Moeheid
Slape-
loosheid
Darm-
klachten
Hulp bij
afvallen
Choles-
terol
Kramp