‘Meer dan 40 % van de volwassenen van 60 jaar en ouder heeft gemiddeld drie keer per week last van kuitkramp.’
Spierpijn en kramp
Kramp is het plotseling en onwillekeurig samentrekken van een spier of een spiergroep. Het kan ook ontstaan in orgaanspieren zoals de maag en darmen. Spierpijn is de reactie van spiercellen op een storende prikkel. De spierspanning veroorzaakt de pijn die we als spierpijn kennen. Op dat moment functioneert de spier niet. Kramp kan het gevolg zijn van zware fysieke inspanning, maar kan ook tijdens het slapen optreden. De meeste mensen zijn wel bekend met kramp in hun benen. Dan gaat het meestal om de kuitspieren die samentrekken en dat kan behoorlijk zeer doen. Dit soort kramp treedt vaak ’s nachts op. Door de pijn en spierspasmen word je wakker en ben je even de controle over je benen kwijt. We onderscheiden twee soorten spierkrampen: idiopathische beenkrampen en secundaire beenkrampen.
Soorten kramp
Idiopathische beenkrampen
Dit zijn spasmen of krampen die optreden zonder aanwijsbare reden. Dat gebeurt met name ’s nachts. Het is mogelijk dat de kramp optreedt wanneer een spier die al ingekort is (door bijvoorbeeld met opgetrokken benen te slapen), wordt gestimuleerd om samen te trekken.
Secundaire beenkrampen
Secundaire beenkramp wordt in de meeste gevallen uitgelokt door lichamelijke inspanning, bijvoorbeeld wanneer spieren worden belast die normaal niet gebruikt worden. Ook een aandoening of het gebruik van medicijnen hiertegen kunnen tot kramp leiden.
De oorzaken van kuitkramp
- Over-inspanning.
- Uitdroging.
- Ziekten zoals diabetes en neuropathie, maar ook sommige medicijnen. Enkele voorbeelden zijn plaspillen, lithium, perfenazine en statines.
- Inspanning van de spieren.
- Een traag werkende schildklier.
- In het laatste stadium van een zwangerschap komen kuitkrampen veel voor.
Risicogroepen
Meer dan 40% van de volwassenen van 60 jaar en ouder heeft gemiddeld drie keer per week last van kuitkramp. Ook sporters en zwangere vrouwen lopen meer risico op kuitkramp.
Wat te doen?
Algemene tips
Het innemen van bepaalde voedingsstoffen en supplementen kan de kans op kuitkrampen verkleinen. Bij welke supplementen je baat hebt, kan door middel van leefstijlgeneeskunde in kaart worden gebracht. Rekken en strekken kunnen symptomen tijdelijk verlichten.
Andere veelvoorkomende aandoeningen
Niet herkenbaar, maar wel last van andere klachten? Ook dan ben je bij ons meer dan welkom.Lifemedic bekijkt altijd per persoon wat het lichaam nodig heeft om zo optimaal mogelijk te presteren.