Waarom voedingssupplementen?

In Nederland krijgen we over het algemeen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen wel in ons lichaam, mits we gezond eten en drinken. Toch zijn er omstandigheden waaronder er tekorten kunnen ontstaan. Met name mensen die geen geregeld leefpatroon hebben, lopen hier risico. Regelmatig een niet uitgebalanceerde maaltijd nuttigen, zoals snel even een magnetronmaaltijd of een fastfood snack: dan kom je bepaalde voedingsstoffen te kort.

Supplementen zorgen er voor dat we de essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om te functioneren en gezond te blijven, eenvoudig via een pil of drankje kunnen innemen. Welke supplementen je precies nodigt hebt,  is per persoon verschillend.

Wij geven je hierin graag advies. 

 • Ons lichaam heeft de juiste voedingsstoffen nodig om gezond te blijven, zodat we goed kunnen functioneren. Tekorten kunnen we in de leefstijlgeneeskunde op een goede manier aanvullen door voedingssupplementen te gebruiken.
 • Voedingssupplementen zijn pillen, capsules, tabletten, poeders, drankjes of druppels die allemaal bedoeld zijn om bepaalde stoffen die goed voor ons lichaam zijn, in voldoende mate binnen te krijgen. Voedingssupplementen zijn bedoeld als aanvulling op ons voedsel. Het is geen vervanging!
 • Mensen die veel sporten
 • Stressgevoelige mensen
 • Alcoholisten
 • Anorexiapatiënten
 • Medicijngebruikers met onvoldoende opname van bepaalde stoffen
 • Mensen die geen dierlijk voedsel en melkproducten eten
 • Mensen die weinig buiten komen
 • Ouderen
 • Rokers, die daardoor vooral een vitamine C tekort hebben
 • Mensen die op dieet zijn
 • Zwangere vrouwen

Gebruik van voedingssupplementen is zinvol, zeker als je deze gedurende een langere periode gebruikt. Inname moet je wel een tijdje volhouden. In het begin gebruik je een hogere dosis en na de aangegeven termijn een lagere onderhoudsdosis. De resultaten zullen positief beïnvloed worden als je gehele leefstijl ook gezonder is. Denk daarbij aan voldoende beweging, minder of niet roken, gezonde en afwisselende voeding, voldoende water drinken (minimaal 2 liter per dag) en het vermijden van stress.

Een goed voorbeeld hiervan is het vitamine D tekort bij ouderen. Deze vitamine kan worden aangemaakt door ultraviolet licht van de zon op de huid. De oorzaak van het tekort zit in het feit, dat op oudere leeftijd de huid minder in staat is om zelf vitamine D aan te maken. Ook leven veel ouderen voornamelijk in huis en wordt bij verblijf buitenshuis de huid vaak bedekt. Om die redenen wordt vaak aangeraden aan vrouwen om vanaf 50-jarige leeftijd en mannen vanaf 70-jarige leeftijd, als supplement vitamine D te gebruiken. Ook voor jongeren die in vergelijkbare omstandigheden als ouderen leven, geldt dit advies. Mensen met een donkere huid kunnen ook een vitamine D tekort hebben, omdat zij ook vitamine D slecht kunnen aanmaken.

Een wetenschappelijk onderzoek van 2007 tot 2010 onder bijna 12.000 mensen heeft als conclusie, dat mensen die supplementen gebruiken, veel bewuster leven en betere en verantwoorde gezonde keuzes maken, dan mensen die geen supplementen gebruiken. Slechts een kwart van alle supplementen werden door een arts voorgeschreven ( Med. 2013 Mar 11.Why US adults use dietary supplements. Bailey RL1, Gahche JJ, Miller PE, Thomas PR, Dwyer JT.)

Een onderzoek onder ouderen van boven de 51 jaar komt met de conclusie, dat ouderen onvoldoende voedingsstoffen uit hun voeding halen. Slechts de helft van de populatie gebruikt extra supplementen. We kunnen dus spreken van een risicogroep. Bij het ontwikkelen van aanbevelingen voor het supplementgebruik moet dit zeker worden overwogen.

( 2007 august. Older adults who use vitamin/mineral supplements differ from nonusers in nutrient intake adequacy and dietary attitudes. Sebastian RS1, Cleveland LE, Goldman JD, Moshfegh AJ.).

John Midavaine